Z6_N9K0IH80N0BD50Q1NDBQUV10I5
{}
Z7_N9K0IH80N0BD50Q1NDBQUV10Q0

Corona informatie punt

Actions
Loading...

Corona informatie punt

ZorgNetOost staat klaar om zorgcollega’s in de regio te helpen. Vanuit onze netwerkrol kunnen wij snel kennis en contacten delen. Op deze pagina verzamelen we allerlei tips en kennis voor zorg professionals.

Medische informatie beter en sneller beschikbaar tijdens Corona-crisis

Tijdens de coronacrisis is medische informatie beter en sneller beschikbaar door de ‘Corona opt-in’ en het tijdelijk opheffen van regiogrenzen voor HAP. Dat zien we terug. Het percentage in de regio met een 'huisartsen opt-in' steeg van 77,3% (week 15) tot 92,3% (11 mei 2020). Lees hier meer.

Wees alert op Corona misbruik

Let op! Afgelopen weken zijn er verschillende berichten verschenen van cybercriminelen die misbruik maken van het Coronavirus. Dit gebeurt onder andere door phishing e-mails en het verspreiden van malware. Denk bijvoorbeeld aan berichten en apps met kwaadaardige links en bestanden.

Tijdens #Privacymaart gaven we deze tips om nepberichten te herkennen:

1. Vaag of onduidelijk e-mailadres. Controleer of het emailadres van de afzender daadwerkelijk afkomstig is van de betreffende organisatie en niet van een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam.

2. Vraag om je persoonlijke gegevens. In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Ook kan je dan gevraagd worden in te loggen alsof je gaat internetbankieren. Doe dit nooit, want een crimineel kan je dan naar een valse website leiden en je gegevens in handen krijgen.

3. Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist. De nepmails staan tegenwoordig niet meer bol van taal- en spelfouten. Kijk toch of je onregelmatigheden tegenkomt.

4. Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen. Criminelen die nepmailtjes versturen, hopen dat je op de link in de mail klikt of dat je een bijlage opent. Op deze manier kunnen ze schadelijke software op je computer installeren zonder dat jij het merkt. Je kunt via https://checkjelinkje.nl bekijken waar je terechtkomt als je op een verkorte link of gewone link klikt en of die website waarschijnlijk veilig is. De browserextensie van checkjelinkje blokkeert automatisch websites waarvan checkjelinkje heeft herkend dat ze phishing bevatten.

Meer informatie vind je hier.

Keuzehulp privacy bij videobel-apps

Recentelijk is er veel nieuws over privacy en dataverzameling van verschillende videobel-apps. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bij 13 veelgebruikte videobel-apps gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Zoals welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is.
Een overzicht als keuzehulp om de verschillende videobel-apps te vergelijken vind je hier.

Download de pdf hier.

Uitgebreide informatie is hier te vinden.

AVG tijdens de Corona Crisis

Ten tijde van deze crisis staat het verlenen van zorg op nummer één. Er worden wellicht andere hulpmiddelen ingezet, die voorheen niet gebruikt werden. Zoals het gebruik van chatapplicaties en beeldbellen met collega’s of patiënten. Daarom willen we handvaten geven zodat met minimale inspanning toch voldaan kan worden aan de AVG.

Download de pdf hier.

Werving van extra ondersteuning voor de zorg

Er zijn veel initiatieven om zorginstellingen te ondersteunen die vanwege de coronacrisis extra personeel nodig hebben.
We inventariseerden de belangrijkste mogelijkheden voor zorg- en welzijnsinstellingen in Oost-Nederland.

Lees het hele bericht hier.

Veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis

Hoe werk je veilig thuis tijdens de coronacrisis? De Autoriteit Persoonsgegevens geeft 4 tips om op een veilige manier gewoon aan het werk te blijven. Het hele bericht vind je hier.

Noodregeling VWS maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Lees het hele bericht hier.

De ZNO Asana groep: Snel kennis delen tussen zorg professionals

Vanuit onze netwerkrol kunnen wij makkelijk kennis en ervaringen delen over (zorg)applicaties. In een besloten Asana groep hebben wij informatie/ICT managers van Twentse zorg organisaties bij elkaar gebracht. In de groep is het mogelijk om snel informatie op te vragen bij collega organisaties.

Vijf tips voor beeldbellen in de zorgsector

We moeten per direct anders met elkaar communiceren. Fysiek contact moet worden vermeden. De corona crisis vraagt dus om digitale communicatie, ook in de zorg. Wij verzamelden 5 tips!

Lees ze hier in onze flyer

Of lees het uitgebreide artikel hier.