Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Apparaten met internetverbinding in huis? Bescherm je privacy

December 24, 2019

Naast apparaten met een internetverbinding op werk, gebruiken we deze ook steeds meer thuis. Goed om eens bij stil te staan tijdens de feestdagen. Zogenaamde internet of things-apparaten maken ons leven een stuk makkelijker. Maar wordt je privacy met deze apparaten voldoende beschermd?

Het aantal apparaten met een internetverbinding in Nederlandse huishoudens groeit met de dag. Denk aan smart tv’s, speelgoed, lampen en thermostaten. Deze apparaten maken ons leven makkelijker, maar verzamelen ook privacygevoelige informatie.

Dus wil je internet of things-apparaat gebruiken? Zorg dan dat je privacy gewaarborgd blijft. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handleiding geschreven met tips voor het kopen, installeren en gebruiken van deze apparaten. 

Eén van de tips voor het gebruik van internet of things-apparaten is om software en apps te updaten. Aleid Wolfsen, voorzitter AP adviseert: ‘Lees altijd de privacyverklaring en check online reviews. Zorg er ook voor dat u de privacygevoelige instellingen van het apparaat goed instelt en installeer updates’.

Ook wordt getipt een wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden te beheren en nieuwe sterke wachtwoorden te genereren. Bij ZorgNetOost hebben we onlangs een wachtwoord challenge gehouden. De uitdaging was om allemaal gebruik te (gaan) maken van een wachtwoordmanager en zoveel mogelijk wachtwoorden te vervangen voor veilige (en dus unieke) wachtwoorden. Een leuke manier om met wachtwoorden aan de slag te gaan.

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5