Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Elektronische inzage, afschrift en logging per 1 juli 2020

July 1, 2020

Vanaf vandaag hebben patiënten het recht op kosteloze elektronische inzage of afschrift van het dossier. Ook hebben patiënten recht op inzage in logging. Wat betekent dit eigenlijk? Is dit een nieuw recht? We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt als zorgverlener of als patiënt. We leggen het graag aan je uit.

Vanaf 1 juli 2020 treden een tweetal onderdelen uit de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) in werking.

Inzage of afschrift dossier
Als je als patiënt inzage in je dossier wilt of als je een afschrift van je dossier wilt, moet een zorgaanbieder dit via de elektronische weg aan je kunnen verstrekken. De vorm van het afschrift is niet voorgeschreven. In de kamerbrief eind 2019 over dit onderwerp staat bijvoorbeeld: ‘Hierbij kan gedacht worden aan het per e-mail versturen van een link naar een beveiligde website waar het afschrift beschikbaar wordt gesteld. Het afschrift kan ook in de vorm van een USB-stick met pdf-bestanden worden verstrekt’.

Inzage in logging
Inzage in logging betekent dat de patiënt kan inzien wie zijn of haar gegevens beschikbaar heeft gesteld. Maar ook wie bepaalde informatie heeft ingezien en op welk moment dit is gebeurd. De privacywet AVG die in 2018 van kracht is gegaan, maakte het al verplicht om logging bij te houden.

Is dit een nieuw recht?
Het recht op inzage of afschrift van het dossier is niet nieuw. Het is wel nieuw dat de gegevens kosteloos en op elektronische wijze moeten worden verstrekt.

Meer weten of samenwerken?
Meer weten over de wijzigingen per 1 juli? Bekijk de informatie van de rijksoverheid via onderstaande button. Hulp nodig bij het voldoen aan de wijzigingen? We denken en helpen graag mee wat voor jouw zorgorganisatie de beste oplossing is. In de werkgroep wet en regelgeving houden we dergelijke ontwikkelingen goed in de gaten. Tevens stemmen we met betrokken organisaties af over de invulling in de praktijk. Zo geven we samen betekenis en invulling aan wet- en regelgeving.

Wil je het nog eens nalezen? Download deze informatie als PDF.

Download de PDF

Meer weten? Bekijk de juridische factsheet van VWS.

Download de factsheet

#ZNOPrivacypost

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5