Goede voornemens? Ruim je accounts op!

January 8, 2020

Eén op de drie bedrijven maakt het lastig of zelfs onmogelijk om online accounts op te zeggen, terwijl dit vanuit privacy standpunt verstandig is. De Consumentenbond heeft opzegprocedures bij 125 diensten onder de loep genomen.

De Consumentenbond raadt aan om af en toe een grote schoonmaak onder aangemaakt accounts te houden. "Een account laten wissen betekent dat het bedrijf niet alleen je persoonsgegevens moet wissen maar ook al je gebruiksgegevens. Die kunnen dus niet meer commercieel worden uitgebaat."

De Consumentenbond heeft opzegmogelijkheden op sites onderzocht. Daarnaast is in beeld gebracht hoe accounts kunnen worden verwijderd bij bijvoorbeeld datingsites, webwinkels en social media-platforms.

Bij 45% van de betaalde diensten en 25% van de gratis diensten bleek het erg lastig om een account te verwijderen. Bij twee procent van de betaalde diensten en zeven procent van de gratis diensten bleek de opzegprocedure onvindbaar. Informatie over online opzeggen is vaak diep weggestopt op websites. Ook benadrukken veel bedrijven telefonisch contact zonder daarbij te wijzen op de online opzegmogelijkheden.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond pasten tien bedrijven hun website aan en zes bedrijven beloofden dit te verbeteren.

Volgens de Wet van Dam moeten consumenten een overeenkomst op dezelfde manier kunnen beëindigen als waarop deze is afgesloten. Dit betekent dus dat een online abonnement ook online beëindigd moet kunnen worden.

Hoe zeg je een online account wel makkelijk op? We adviseren eerst de lijst van de Consumentenbond te raadplegen. Hierin zijn 125 diensten opgenomen die de Consumentenbond heeft onderzocht.

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar wil je bij ons een dienst opzeggen dan kan dit heel gemakkelijk. Gebruik hiervoor het afmeldformulier op het contactgedeelte van onze website of neem contact op met Jan Willem van onze servicedesk via 088-4357337 of servicedesk@zorgnetoost.nl.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.