Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
{}
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Gouden gedragsregels, verzamel ze allemaal!

March 9, 2020

Op donderdag is het tijd voor nieuwe gouden gedragsregels! Vorige week donderdag heb je de eerste gouden gedragsregels ontvangen over hoe je de privacy van de zorgvrager kan respecteren. Met de gedragsregels bieden we je praktische handvaten om goed met privacy om te gaan. Deze week tips over de omgang met patiëntgegevens.

Deel niet meer informatie dan noodzakelijk is
Als het toegestaan is om gegevens te delen, deel dan alleen die gegevens die er echt toe doen om het werk goed te kunnen uitvoeren.
Tip: wanneer er bij jou gegevens over iemand worden opgevraagd, vraag dan voor welk doel deze gegevens nodig zijn en welke gegevens de aanvrager zelf al heeft. Zo voorkom je dat je meer deelt dan noodzakelijk is.
Tip: wanneer er bij jou gegevens over iemand worden opgevraagd stel een controlevraag aan de aanvrager, zodat je zeker weet dat de aanvrager daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn.

Garandeer de anonimiteit van de patiënt en publiceer geen tot patiënten herleidbare informatie.
Toelichting: in de KNMG gedragsregel voor artsen is ogenomen dat artsen in de publiciteit alleen tot herleidbare informatie mogen vrijgeven met de schriftelijke gerichte toestemming van de patiënt.
Praktijkvoorbeeld:
Een arts die werkzaam is in een plaatselijk ziekenhuis maakt een opmerking op een sociale  netwerksite over een nadelige onderzoeksuitslag van een van zijn patiënten. De arts is wel zo zorgvuldig om de naam van de patiënt daarbij niet te vermelden. Maar de arts vermeldt wel de naam van het ziekenhuis waar hij werkt. Toevallig zoekt de neef van de bewuste patiënt op internet op de naam van het ziekenhuis om het telefoonnummer te achterhalen. Tussen de zoekresultaten staat het bericht dat de arts op de sociale netwerksite heeft geplaatst met vermelding van de naam van het ziekenhuis. De neef ziet vervolgens het bewuste bericht en herkent de patiënt daarin.

Onderscheid wat openbaar is en privé
Doe geen uitspraken op social media die je ook niet in de krant zou doen.
Je mag vertellen waarvan je het ook op prijs zou stellen als een professional dat ook zo over jou zou doen.
(Bron: artsen en social media, handreiking voor artsen, KNMG).

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5