Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Handreiking bevordert interoperabiliteit binnen regionale XDS netwerken

September 15, 2015

Op woensdag 9 september is de ‘Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains 2015’ gelanceerd. Dit document is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s), Nictiz en marktpartijen. Met interoperabiliteit wordt veilige, betrouwbare uitwisseling van medische beelden en documenten tussen verschillende XDS netwerken mogelijk gemaakt.

Bij de lancering in Domus Medica in Utrecht is een convenant ondertekend, waarin de regionale samenwerkingsorganisaties SIGRA/EZDA, Stichting Gerrit, SDSK, Regionaal Elektronisch Netwerk West-Brabant, RijnmondNet, RSO Haaglanden, RZCC, SleutelNet, UPZuid, ZorgNetOost (IZIT), Zorgnetwerk Midden-Brabant en Zorgring NHN hebben afgesproken om zich te conformeren aan de uitgangspunten en richtlijnen uit de Handreiking.

“Het document is heel praktisch opgezet als een soort ‘kookboek’ voor het inrichten van XDS Affinity Domains, waarmee zorgorganisaties en hun RSO’s praktisch en stap voor stap aan de slag kunnen. Het legt op alle lagen van interoperabiliteit afspraken vast waarmee XDS infrastructuren in Nederland veilig en betrouwbaar informatie kunnen uitwisselen.”

De Handreiking is nu al in de praktijk gebruikt als referentiedocument bij een Europees aanbestedingstraject, nog vóór de officiële oplevering dus. Laurens de Groot, klinisch informaticus en projectleider transmurale informatieuitwisseling bij het RadboudUMC:

“Mede dankzij de ‘Handreiking Interoperabiliteit tussen XDS Affinity Domains’ hebben wij onze aanbesteding volgens best practices kunnen inrichten, in lijn met de in Nederland geldende norm op dit gebied. De Handreiking heeft het voor ons mogelijk gemaakt om onze aanbesteding future proof te maken: volledig in lijn met best-practices en klaar voor koppeling met andere regio’s”

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5