Hey spraakassistent, wat weet je van mij?

August 2, 2019

Steeds meer mensen maken gebruik van een spraakassistent. Ze beloven het leven van mensen makkelijker te maken. Maar wat betekent dat? Wie luistert mee?

Spraakassistenten Alexa, Google Assistant en Siri worden steeds populairder. Ze veranderen onze interactie met de digitale wereld. Die wordt steeds intuïtiever en ‘natuurlijker’, omdat we met deze spraakassistenten kunnen praten. Er is echter nog nauwelijks aandacht voor de vragen die spraaktechnologie oproepen voor onze privacy. Zo kwam onlangs aan het licht dat Apple, Google en Amazon laten medewerkers meeluisteren met gesproken opdrachten aan slimme assistenten. Ook naar per abuis gemaakte opnames wordt meegeluisterd. Medewerkers worden ingezet om de spraakassistenten te verbeteren.

Naar aanleiding van berichtgeving heeft Apple besloten dat wereldwijd de opnames niet meer door medewerkers worden beluisterd. Google heeft een soortgelijke maatregel doorgevoerd; het bedrijf laat ten minste drie maanden en binnen de Europese Unie niet meer mee te luisteren met opnames.

Wat ons betreft is het de hoogste tijd dat er onderzoek gaat plaatsvinden naar de privacy ten aanzien van spraakassistenten, zodat we binnenkort antwoord hebben op de vraag: ‘Hey spraakassistent, wat weet je van mij?’

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.