Hoe veilig ben jij online

October 14, 2020

Weet je waar je op moet letten om veilig online te zijn? De afgelopen week zijn een diverse campagnes gevoerd met als doel om jou veilig online te laten zijn. Tijd om de belangrijkste inzichten en leukste tips met jou te delen, zodat je er direct mee aan de slag kan.

Cybersecurity en bewustwording zijn thema’s die regelmatig terugkeren, en dat is niet voor niets. Uit het recent gepubliceerde Cybersecuritybeeld Nederland 2020 blijkt dat Nederlanders zichzelf gemiddeld een 7.0 geven als het gaat om veilig omgaan met online gevaren. Uit het rapport komt naar voren dat Nederlanders die zichzelf een onvoldoende geven, vinden dat ze weinig verstand hebben van online gevaren (37%) en geven aan dat ze er niet altijd bewust mee bezig zijn (27%).

Om het bewustzijn te verbeteren, zijn de afgelopen weken diverse campagnes gevoerd. Zo heeft Alert Online campagne gevoerd met als doel om gezamenlijk aandacht te vragen voor cybersecurity en om meer bewustwording te creëren. Bekijk hier de campagnematerialen Alert Online.

Sinds de coronacrisis werken we steeds meer vanuit huis. En dat betekent een andere manier van werken. De campagne van collega-RSO Sigra is gericht op veilig (online) samenwerken. Bekijk hier de campagnematerialen van Sigra.

Hieronder volgen twee leuke adviezen, zodat je direct aan de slag kan:

Hoe bescherm ik gevoelige documenten tijdens de coronarisis?
Het advies is om gevoelige documenten die alleen op usb-stick of op papier staan, op de server te zetten. Je kan papieren inscannen en ze vervolgens op de server zetten. Kan je documenten niet op de server zetten en maak je gebruik van een usb-stick? Zorg er dan in ieder geval voor dat de usb-stick versleuteld is. Hiermee voorkom je dan anderen toegang krijgen tot de informatie op jouw usb-stick.

Gouden gedragsregel: vraag hulp bij twijfel
Het kan gebeuren dat je in een situatie terechtkomt waarbij je twijfelt hoe je de privacy het best kan waarborgen. Vraag dan om hulp. Misschien heeft je collega dezelfde situatie onlangs meegemaakt, en kan hij of zij jou helpen. Je kan natuurlijk altijd contact zoeken met de Functionaris Gegevensbescherming binnen je organisatie. Weet je wie dat is?

Tot slot, wist je dat?
Wist je dat bewustwordingstraining het meest effectief is als deze om de zes maanden herhaald worden? Dus als je in het najaar de campagne van Alert Online en Sigra volgt en in het voorjaar de regionale campagne Privacymaart, zit je goed. Heb je leuke ideeën voor de regionale campagne Privacymaart 2021? Laat het ons weten via lianvreeegberts@zorgnetoost.nl

#ZNOPrivacypost

 

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.