Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
{}
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Hoe wil jij dat een ander met jouw gegevens omgaat?

March 13, 2020

Vaak zijn zorgverleners minder zorgvuldig met het vooraf delen van gegevens over patiënten dan dat ze zouden zijn als het hun eigen gegevens waren. Hou daarom in je achterhoofd bij de omgang van patiëntgegevens hoe je dit zelf zou willen. Om de tweede week van de campagne goed af te sluiten hebben we een aantal vraag en antwoorden op het gebied van delen van patiëntgegevens voor je op een rijtje gezet.

Welke informatie mag worden uitgewisseld?
Patiëntgegevens mogen worden uitgewisseld tussen zorgverleners die direct betrokken zijn bij de uitvoering van een behandeling van een patiënt. Op hen is de zwijgplicht namelijk niet van toepassing. Rechtstreeks betrokkenen mogen alleen informatie uitwisselen die noodzakelijk is voor het functioneren van de hulpverleners bij de behandeling of begeleiding van de patiënt. De aard en de omvang van deze benodigde informatie hangt af van de taak die deze personen vervullen.

Wie mogen toegang hebben tot de patiëntgegevens?
Alleen medewerkers van zorgorganisaties die een behandelrelatie hebben met de patiënt mogen toegang hebben tot patiëntgegevens. Dit kunnen naast artsen en verpleegkundigen, ook het overig personeel en ondersteunende afdelingen zijn.
Als je huisarts bijvoorbeeld op vakantie is, mag een waarnemend huisarts ook je dossier inzien als hij je gaat behandelen. Het is niet nodig om aan deze waarnemer toestemming te geven. Een arts die geen behandelrelatie met je heeft, mag je dossier niet inzien.


Bronnen:
https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/behandelingsovereenkomst.htm
KNMP rapport
Rapport ‘omgaan met medische gegevens’

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5