Inzicht in digitale weerbaarheid met Cyberkompas

December 5, 2019

Is jouw organisatie digitaal weerbaar? Weet je welke uitdagingen en ontwikkeling jouw organisatie te wachten staat als het gaat om digitale weerbaarheid? Het Cyberkompas helpt je om zelf te anticiperen op cybersecurity-vraagstukken die relevant zijn voor jouw organisatie. Geen tijd om het gehele kompas te lezen? We lichten de meest relevante onderdelen aan je toe.

Om digitaal weerbaar te zijn en te blijven is het noodzakelijk om inzicht te hebben in ontwikkelingen en uitdagingen die op je af komen. Met behulp van de acht thema’s en verwachtingen van het Cyberkompas kan jouw organisatie zelf anticiperen op cybersecurity-vraagstukken.

Naast een infographic heeft het NCSC ook een compleet Cyberkompas opgesteld. Bekijk ze via de buttons hieronder.

De verwachting is dat in 2020 de positie van de cybersecurity professional wordt versterkt en dat schaalvoordelen gaan zorgen voor uniforme beveiligingsmechanismen. De verwachting is dat in 2021 een volledige afhankelijkheid van elektriciteit en technologie leidt tot druk op kritieke infrastructuur. Ook gaat mogelijk het aantal beveiligingsincidenten dat wordt veroorzaakt door menselijke fouten afnemen.

Als we specifiek kijken naar de versterking van de positie van cybersecurity professionals, zien we dat dit mogelijk tot gevolg heeft dat deze professionals meer betrokken worden bij strategische beslissingen. De rol die cybersecurity professionals hebben met betrekking tot de continuïteit van organisaties wordt steeds meer erkend. Hierdoor zal de vraag naar cybersecurity professionals waarschijnlijk toe gaan nemen. Dit hangt samen met de ontwikkeling dat handhaving van cybersecurity steeds meer geformaliseerd wordt. Dit uit zich bijvoorbeeld door meer wettelijke bevoegdheden van overheidsinstanties om in te grijpen bij organisaties die onvoldoende compliant zijn.

 

Cyberkompas

Cyberkompas infographic

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.