Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
{}
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Medische informatie beter en sneller beschikbaar tijdens Corona-crisis

May 14, 2020

Tijdens de Coronacrisis heeft het ministerie van VWS de zogenaamde ‘Corona opt-in’ mogelijk gemaakt. Hiermee is het voor huisartsenposten en de spoedeisende hulp mogelijk om de professionele samenvatting van het dossier van de eigen huisarts van patiënten te raadplegen, ook als patiënten hier nog geen keuze voor hebben aangegeven. Daarnaast zijn de regiogrenzen opgeheven voor de huisartsenposten: het is mogelijk om het dossier te raadplegen, ongeacht de regio waarin de huisarts praktijk zich bevindt.

Bij ZorgNetOost zien we de betere beschikbaarheid van gegevens ook terug in onze diensten. De veronderstelde toestemming enerzijds en het opheffen van regiogrenzen anderzijds zorgt voor betere  en snellere uitwisseling. Er worden minder gegevens opgevraagd, aangezien de reguliere zorg is afgeschaald tijdens de coronacrisis. De opvragen die gedaan zijn, zijn echter meer succesvol. Wat duidelijk aangeeft dat de informatie beter beschikbaar is, waardoor patiënten sneller en adequater geholpen kunnen worden tijdens de coronacrisis.

In totaal komen door de tijdelijke maatregel ongeveer 6 miljoen professionele samenvattingen (PS) extra beschikbaar voor de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Het percentage mensen in de regio met een 'huisartsen opt-in' steeg hierdoor van 77,3% (week 15) tot 92,3% (11 mei 2020). Landelijk was deze ontwikkeling in deze periode: groei van 42,1 naar 71%. Bij bezoek aan de SEH of huisartsenpost wordt mondeling toestemming gevraagd om deze gegevens te raadplegen. Na de coronacrisis worden de corona opt-ins teruggedraaid en zijn de gegevens van deze patiënten niet meer beschikbaar via het LSP.

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5