Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Meer schade door phishing

May 8, 2019

Phishing bij internetbankieren heeft in 2018 tot viermaal zoveel schade geleid als in 2017. Phishing is een vorm van internetfraude waarmee oplichters mensen proberen te lokken naar een website om zo beschikking te krijgen over jouw (bank)gegevens.

Technische oplossingen om phishing te voorkomen zijn veelal beschikbaar, maar worden onvoldoende gebruikt. Voor gebruikers zijn bewustwording en training van groot belang om deze phishing mails te herkennen.

Tijdens onze campagne Privacymaart hebben we tips gegeven hoe je nepmails kan herkennen om uiteindelijk phishing via e-mails te voorkomen. Lees hieronder onze tips nog eens na:

 

Vaag of onduidelijk emailadres.
Controleer of het emailadres van de afzender daadwerkelijk afkomstig is van de betreffende organisatie en niet van een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam.

Algemene aanhef.
Word je aangesproken met hele algemene termen zoals 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste klant', let dan op. Als het wel echt het bedrijf of de instantie zou zijn waar je klant bent, dan staat in de aanhef meestal in ieder geval je achternaam en alleen 'heer' of 'mevrouw' ervoor, niet beide.

Vraag om je persoonlijke gegevens.
In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Ook kan je dan gevraagd worden in te loggen alsof je gaat internetbankieren. Doe dit nooit, want een crimineel kan je dan naar een valse website leiden en je persoonlijke gegevens in handen krijgen.

Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist.
De nepmails staan tegenwoordig niet meer bol van taal- en spelfouten. Kijk toch of je onregelmatigheden tegenkomt.

Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen.
Criminelen die nepmailtjes versturen, hopen dat je op de link in de mail klikt of dat je een bijlage open. Op deze manier kunnen ze schadelijke software op je computer installeren zonder dat jij het merkt. Je kunt via https://checkjelinkje.nl bekijken waar je terechtkomt als je op een verkorte link of gewone link klikt en of die website waarschijnlijk veilig is. De browserextensie van checkjelinkje blokkeert automatisch websites waarvan checkjelinkje heeft herkend dat ze phishing bevatten.

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5