Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Nederlandse bedrijven betalen hoogste dwangsom

December 4, 2020

Met een gemiddelde van 1,45 miljoen euro betalen Nederlandse bedrijven de hoogste dwangsom voor een ransomware-aanval wereldwijd. Wat is ransomware eigenlijk? Wat kan je doen om een aanval te voorkomen en wat kan je doen als je besmet bent met ransomware? We leggen het graag aan je uit.

Van de Nederlandse bedrijven zegt 44% het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden van ransomware. Wereldwijd ligt dit percentage op 57%. Eén op de vijf Nederlandse bedrijven die slachtoffer is geworden van ransomware, heeft de dwangsom betaald. Deze cijfers zijn naar voren gekomen uit het jaarlijkse Global Security Attitude onderzoek waar 2200 IT-beslissers en cybersecurity professionals wereldwijd aan hebben bijgedragen.

Wat is ransomware eigenlijk?
Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een computervirus dat je computer of bestanden op je computer kaapt en deze vervolgens versleutelt. Hierdoor zijn ze niet meer toegankelijk. Criminelen proberen vervolgens om jou of je organisatie losgeld te laten betalen om weer toegang te krijgen tot de versleutelde bestanden.

Je kan op verschillende manieren besmet raken met ransomware. Het kan verstopt zitten in onder andere bijlagen in e-mails of in advertenties op websites.

Wat kun je doen om ransomware te voorkomen?
Helaas bestaat er niet één wondermiddel dat bescherming biedt tegen ransomware. Een aantal aanbevelingen om besmetting te voorkomen zijn:
-    Houd je besturingssysteem en programma’s altijd up-to-date
-    Zorg dat je een antivirusprogramma gebruikt en houdt deze up-to-date
-    Maak daar waar mogelijk gebruik van tweestapsverificatie
-    Open geen e-mail, links in mails en bijlagen van vreemde afzenders
-    Maak regelmatig back-ups van je bestanden

Wat te doen als je toch besmet bent met ransomware?
Het Digital Trust Center adviseert om geen losgeld te betalen, betrokkenen op de hoogte te brengen en aangifte te doen. Lees hier de overige tips van het Digital Trust Center.

Persoonlijk verhaal
Lees hier het verhaal van Jeroen. Het bedrijf van Jeroen is twee jaar geleden getroffen door ransomware. Een belangrijke tip van Jeroen is: zorg voor een goed back-up systeem. ‘Goed back-up systeem was onze redding’. Een back-up zorgt ervoor dat belangrijke data en systemen niet verloren gaan. Vaak merk je het nut van een back-up pas als zich een incident voordoet met dataverlies als gevolg.

We lezen in het verhaal van Jeroen dat er voorheen onvoldoende bewustzijn was over de menselijke kant van de zaak. Binnen ZorgNetOost proberen we dit juist te belichten. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van de activiteiten top 10. Iedere maand staat een thema binnen privacy en informatieveiligheid centraal. Dit thema laten we bijvoorbeeld terugkomen in het teamoverleg.


#ZNOPrivacypost

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5