Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Norm voor veilig mailen, een update

July 31, 2020

Email en chatapplicaties worden in de zorg veel gebruikt. Maar hoe mail je nu veilig? In 2019 is een norm opgesteld die eisen stelt aan veilige email en chatapplicaties. Maar wat betekent dat voor je organisatie? En waar staan we nu? We voorzien je graag van een update, zodat je weer helemaal op de hoogte bent.

Wat houdt deze norm in?
De norm voor veilig mailen, de NTA 7516, is bedoeld om het gebruik van email en chatapplicaties te voorzien van randvoorwaarden en zo veilige en betrouwbare uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie te borgen. De NTA 7516 richt zich primair op ad-hocberichtenverkeer tussen verzender en ontvanger met zeer gevoelige informatie.

Deze norm is een aanvulling op normen die er al zijn voor informatiebeveiliging, zoals de NEN 7510.

Het Informatieberaad zorg heeft een handboek gepubliceerd, waarover we je eerder dit jaar al informeerden.

Waar staan we nu?
In mei 2020 is een certificatieschema voor leveranciers opgesteld. Met behulp van dit schema kan worden vastgesteld of en op welke onderdelen een leverancier voldoet aan de norm. De eerste leveranciers zijn al gecertificeerd. Via deze link is inzichtelijk welke leveranciers al een certificaat voor de NTA 7516 hebben behaald? Staat jouw leverancier al in dit lijstje?

Wat betekent deze norm voor mij en mijn organisatie?
Voldoen aan de norm is een samenspel tussen leveranciers en organisaties. Een deel van de (technische) eisen wordt ingevuld door de leveranciers. Hier wordt momenteel door leveranciers hard aan gewerkt. Daarnaast zijn er ook een aantal eisen die betrekking hebben op je organisatie.Op pagina 32 onder kopje 6.3 van de norm vind je hier een aantal voorbeelden van.

Ons advies is om eerst de basis op orde te hebben. Dat betekent dat je organisatie (gaat) voldoen aan de basisnorm voor informatiebeveiliging, NEN 7510.

Wist je dat?
We als ZorgNetOost met andere RSO’s samenwerken en ook thema’s als veilig mailen bespreken? Samen hebben we veel kennis. Door landelijk samen te werken, kunnen we jullie in Twente nog beter informeren en de kennis met jullie delen. Paul Schepers van Stichting Gerrit, bedankt voor de uitleg die je ons de afgelopen week hebt gegeven!


#ZNOPrivacypost

 

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5