Opnieuw DigiD audit behaald!

April 25, 2019

‘Ik ben heel blij dat we de DigiD audit goed hebben doorlopen en we patiënten de mogelijkheden kunnen blijven bieden om via een regionaal portaal toestemming te kunnen vastleggen. Patiënttoestemming is essentieel in het zorgproces.’ Aldus Lian Vree Egberts van ZorgNetOost.

Voor zorgverleners is het prettig als relevante gegevens, zoals laboratoriumuitslagen, beschikbaar zijn om zo de best mogelijke zorg te kunnen leveren. Om te kunnen beschikken over deze gegevens, is het noodzakelijk dat er een behandelrelatie is tussen zorgverlener en patiënt. Daarnaast moet de patiënt toestemming vastleggen voor het beschikbaar stellen van zijn of haar gegevens.

ZorgNetOost biedt een regionaal patiëntportaal waar patiënten toestemming kunnen vastleggen voor de ziekenhuizen in Twente. Het portaal is te bereiken via https://zorgnetoost.nl/zno/inloggen.  Bij ZorgNetOost hechten we er veel waarde dat dit op een veilige manier kan. Daarom wordt er gebruik gemaakt van DigiD, waarmee burgers zich op een veilige manier digitaal kunnen identificeren. Patiënten loggen in met DigiD en kunnen vervolgens hun toestemming vastleggen, wijzigen of intrekken. ZorgNetOost moet jaarlijks een DigiD audit doorlopen, om DigiD te blijven gebruiken via het portaal.

Projectleider Lian Vree Egberts, verantwoordelijk voor DigiD, ligt toe: ‘We hebben in samenwerking met de leverancier en hosting partij de penetratietest en audit voorbereid. De eisen om DigiD te mogen gebruiken worden steeds strenger. Zo heeft Logius, de organisatie die DigiD beheert, de normen waar we aan moeten voldoen aangescherpt en wordt er tijdens de audit steeds meer naar steekproeven gevraagd om aan te tonen dat we ons houden aan de afspraken en geldende normen’.

Heb jij vragen over een DigiD audit of patiënttoestemming? Neem dan contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.