Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Oproep Cyber Security Raad voor breed stelsel voor veilige inlogmethoden

February 12, 2020

In de digitale wereld is alles met elkaar verbonden. Echter is de Nederlandse identiteitsinfrastructuur gescheiden in een publiek en privaat domein. Deze scheiding vereist een flexibele infrastructuur voor veilige inlogmiddelen. De Cyber Security Raad roept de overheid op hier een coördinerende en faciliterende rol te pakken.

Er zijn de laatste jaren veel stappen gezet door verschillende partijen (publiek, privaat en non-profit) om het betrouwbaarheidsniveau van beschikbare inlogmiddelen te verbeteren. De inspanningen van de Rijksoverheid lijken zich vooral op het publieke domein te richten. Dit kan ertoe leiden dat privacy en veiligheid van burgers onvoldoende geborgd zijn bij het inloggen bij bedrijven en organisaties in non-profit en private sectoren. Hierdoor kunnen misbruik en fraude toenemen.


De Cyber Security Raad pleit ervoor dat er op korte termijn een breed elektronische identiteiten (eID) stelsel beschikbaar komt die aan burgers, in de verschillende domeinen, dezelfde voorzieningen en bescherming biedt. De raad roept de overheid op om hier een faciliterende en coördinerende rol te pakken om een samenwerking tussen het publieke en private domein tot stand te brengen.


De Cyber Security Raad heeft een advies uitgebracht over een veilig, universeel en open digitaal eID-stelsel. De belangrijkste adviezen zijn:

-Coördineer en faciliteer de ontwikkeling van een universeel stelsel voor digitale authenticatie, ondertekening en versleuteling dat burgers en bedrijven zowel in het publieke als maatschappelijke domein beschermt (eID-stelsel), waarbij wordt voortgebouwd op de in Nederland aanwezige expertise.
- Kies een slagvaardig publiek en private aanpak onder toezicht van de overheid, die gericht is op een open infrastructuur.
- Stimuleer het gebruik van veilige inlogmiddelen in het maatschappelijke domein door burgers en bedrijven.


Ben je benieuwd naar het volledige advies? Klik dan hier.


Wist je dat je via ZorgNetOost veilig kan inloggen om je toestemming of bezwaar voor het MST en ZGT vast te leggen? Probeer het uit door rechts bovenin te klikken op mijnZorgNetOost. Je logt dan in met DigiD. ZorgNetOost beschikt namelijk over een DigiD aansluiting. We vinden het namelijk belangrijk dat burgers veilig kunnen inloggen.

 

#ZNOPrivacypost

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5