Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Phishing berichten steeds vaker via sms of WhatsApp

November 29, 2019

Het schadebedrag dat door phishing wordt veroorzaakt, is opnieuw toegenomen. Opvallend is dat de helft van de bankpassen via internet wordt gestolen. Daarnaast ziet de betaalvereniging dat phishingberichten steeds vaker via sms of WhatsApp worden verstuurd.

De toename van phishing kan volgens de betaalvereniging worden verklaard doordat het steeds goedkoper en makkelijker wordt om een phishing-website op te zetten. Woordvoerder Berend Jan Beugel zegt: "Dat zorgt ervoor dat er steeds meer aanvallen komen en de vervalste websites steeds geloofwaardiger worden".

Waar phishing berichten in het verleden vaak via e-mail werden verspreid, gebeurt dit tegenwoordig steeds vaker via sms of WhatsApp. Aanvallers doen zich dan voor als een bekende en vragen om voor een noodgeval geld over te maken. Daarnaast kondigen oplichters ook vaak via sms berichten aan dat er zogenaamd een groot bedrag van de rekening wordt afgeschreven. Als de ontvanger vervolgens op de link in het bericht klikt, belandt hij op een frauduleuze website.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? De betaalvereniging deelt de volgende tips:

- Controleer het webadres in een betaalverzoek; is het echt van de bank? Bij twijfel, afbreken.

- Klik nooit op een hyperlink naar internetbankieren in een mailtje of tekstbericht, een bank vraagt daar nooit om. Ga altijd naar de website van de bank en log zelf in.

- Krijg je het verzoek om ineens veel geld over te maken naar een bekende? Bel diegene dan, via een telefoonnummer dat je al had van die persoon.

- Stuur valse e-mails en berichten door naar de bank, zodat die andere klanten kan waarschuwen.

Krijg jij wel eens een ‘phishje’ voorgeschoteld? Hap dan niet toe.

#ZNOPrivacypost

 

 

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5