Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
{}
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Privacy en patiëntgegevens

March 9, 2020

Deze tweede week van de campagne staat in het thema van privacy en patiëntgegevens. Weet jij alle ins & outs van behandelrelatie? Vandaag hebben we een aantal feiten voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Uitgangspunt: als een patiënt aan een arts iets meedeelt in het kader van een behandelrelatie, mag deze ervan uitgaan dat die arts daar vertrouwelijk mee omgaat.
In beginsel krijgt alleen een zorgverlener die een behandelrelatie heeft met een patiënt, toegang tot het medische dossier van deze patiënt.

1.    Wat is een behandelrelatie?
Een behandelrelatie is een relatie tussen een patiënt en zorgverlener of degene die rechtstreeks betrokken is bij de behandeling of degene die optreedt als vervanger van degene die een behandelrelatie heeft met de patiënt.
Een arts en een patiënt die en behandelrelatie aangaan, sluiten juridisch gezien een behandelingsovereenkomst.


2.    Wanneer komt een behandelrelatie tot stand?
Een behandelrelatie komt tot stand op het moment dat de patiënt of zijn vertegenwoordiger zich met een concrete hulpvraag tot een zorgverlener richt en de zorgverlener vervolgens op deze vraag ingaat. Een behandelrelatie is een belangrijke voorwaarde voor toegang tot het dossier van patiënten.

#Privacymaart

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5