Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Tips voor privacy vriendelijke Powerpoint-presentaties

September 10, 2020

Tijdens medische congressen worden vaak medische beelden gebruikt in Powerpoint-presentaties. Ondanks het verwijderen van patiëntgegevens uit deze beelden komt het regelmatig voor dat deze patiëntgegevens vindbaar zijn in zoekmachines als Google of Bing. We leggen graag aan je uit hoe dit werkt én hoe je dit kan voorkomen.

Tijdens medische congressen worden vaak Powerpoint-presentaties gebruikt met daarin bijvoorbeeld afbeeldingen uit het PACS. Een PACS is een systeem dat wordt gebruikt door radiologen en dat beelden verwerkt, archiveert en verspreidt. Er worden bijvoorbeeld röntgen- of MRI beelden in verwerkt. Om de privacy van patiënten te beschermen, knippen artsen vaak de patiëntgegevens uit deze beelden. Toch is deze gevoelige informatie vaak vindbaar in zoekmachines als Google en Bing.

Hoe werkt dit?
Stel je voor; een arts knipt een stukje van de afbeelding uit de PACS-afbeelding, omdat deze patiëntgegevens bevat. Deze patiëntgegevens zijn voor het oog niet meer zichtbaar. Echter, de originele afbeelding blijft bewaard in de Powerpoint-presentaties. Zodra deze Powerpoint-presentatie online gepubliceerd wordt, worden de patiëntgegevens geïndexeerd en zijn ze te vinden via Google. Zoekmachines zijn steeds beter in staat om data uit grafische bestanden te halen. Als een patiëntnummer in beeld is, zou deze dus ook gevonden kunnen worden.

De oplossing
Z-CERT, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, heeft een advies uitgebracht om te voorkomen dat ‘afgeknipte gedeeltes van foto’s’ toch vindbaar zijn. Het advies is om een screenshot te maken. Door het maken van een screenshot gaan alle karakteristieken van gegevens verloren. Daardoor kan Google geen nummers herkennen en worden patiëntgegevens niet online vindbaar. Uiteraard is het verstandig om na het maken van de screenshot alsnog de patiëntgegevens uit de afbeelding te knippen.  

We zijn bij ZorgNetOost blij met deze praktische tip van Z-CERT om patiëntgegevens beter te beschermen. Dus, wil je gebruik maken van (PACS) beelden en een privacy vriendelijke presentatie? Maak dan een screenshot! Nog een tip: je kan een screenshot maken via het knopje ‘Print Screen’ op je toetsenbord.

#ZNOPrivacypost

 

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5