Z6_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22080
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV22081
Z7_GAC8H902KO7JD0AIKGODV220O1

Veilig mailen, hoe regelen we dat?

January 2, 2020

Er zijn verschillende manieren om informatie uit te wisselen in de zorg. Mailen is hier een voorbeeld van. Maar hoe mailen we veilig? Het handboek van het Informatieberaad Zorg helpt je op weg.

Zorgverleners moeten maatregelen nemen om de veiligheid van informatie te kunnen garanderen. De norm voor veilige email, NTA 7516, beschrijft de eisen die worden gesteld aan veilige e-mail. Het Informatieberaad Zorg heeft een handboek opgesteld om zorgverleners binnen een kleine zorgpraktijk op weg te helpen.

Het handboek bestaat uit een stappenplan, toolkit en praktijkscenario’s.

Stappenplan

Het stappenplan bestaat uit vijf stappen die je als zorgverlener moet nemen en waar je over na moet denken.

Toolkit

De toolkit bevat onder andere een praktische beslisboom: ‘Moet ik veilige e-mail gebruiken?’ en een communicatietoolkit.

Praktijkscenario’s

In dit deel van het handboek zijn zeven scenario’s beschreven waarbij een onderscheid is gemaakt tussen communicatie met patiënten en communicatie met collega zorgverleners.

Tip: Start met de ‘Praktijkscenario’s’ en lees daarna het ‘Stappenplan’. Vanuit het ‘Stappenplan’ wordt verwezen naar de ‘Toolkit’.

We zijn blij met de grote hoeveelheid tips en aandachtspunten in het handboek. Ook vinden we het prettig dat het handboek heel praktijkgericht is, met name het document ‘Praktijkscenario’s’. Als je onvoldoende tijd hebt om het gehele handboek te lezen, raden we dan ook aan in ieder geval de praktijkscenario’s te bekijken.

Z7_GAC8H902K0GN80AQUKBBUO30H1

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Z7_GAC8H902KO1OF0AAS0AC4010O5