Z6_GAC8H902K8FL40AIAOA93L2G11
{}
Z7_GAC8H902K8FL40AIAOA93L2GH7

Toestemming

Als je behandeld wordt in het ziekenhuis wil je graag de beste zorg ontvangen. Ook je zorgverleners hebben het beste met je voor. In sommige gevallen lukt dit nog beter als zij onderling informatie over jouw medische situatie kunnen delen. Dit mag echter alleen met jouw toestemming. Een goede zaak, maar wel iets om over na te denken én over te beslissen!

Wat is belangrijk om te weten?

Het leveren van de best mogelijke zorg voor jou staat voorop. Met het delen van medische informatie willen zorgverleners en –aanbieders de zorg beter, sneller en veiliger maken. Het delen van jouw gegevens gebeurt niet zomaar, hier zijn strikte voorwaarden aan gesteld.

'Corona-optin'

Op verzoek van de koepels van zorgaanbieders, Patiëntenfederatie Nederland en besluiten van de Minister van VWS over de zogenoemde ‘Corona opt-in’, heeft VZVZ de regiobegrenzing in het LSP tijdelijk uitgezet, zodat deze geen belemmering vormt voor het opvragen van jouw gegevens als je elders in het land behandeld zou worden. Zorgverleners op de huisartsenpost, coronapost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis kunnen nu, in het kader van de Corona opt-in dus tijdelijk overal in Nederland de professionele samenvatting van het dossier van jouw eigen huisarts raadplegen. Meer informatie hier over vind je op de volgende website: www.inzageopdehap.nl/

Uitwisseling van informatie

Jouw zorgverlener stelt je medische gegevens alleen beschikbaar voor inzage als jij daar vooraf toestemming voor geeft. Deze gegevens worden alleen geraadpleegd indien van belang voor jouw zorgverlening. In het computersysteem van je zorgverlener wordt vastgelegd of je toestemming hebt gegeven. Wil je weten welke informatie er uitgewisseld kan worden? Klik dan op onderstaande link.

Welke informatie wordt uitgewisseld?

Toolkit voor zorgverleners

Om zorgverlener te helpen op het gebied van toestemming hebben wij een toolkit ontwikkeld met hierin meer informatie over toestemming vastleggen en tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Naar toolkit

Veelgestelde vragen

Patienttoestemmig is best een ingewikkeld onderwerp. We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de veel gestelde vragen.

Lees hier de veelgestelde vragen

Toestemming vastleggen op MijnZorgNetOost

Je kan jouw toestemming of bezwaar voor MST en/of ZGT direct vastleggen op deze website. Hiervoor dien je in te loggen met DigiD op MijnZorgNetOost. Tevens is het mogelijk om jouw toestemming ter plekke vast te leggen in MST en/of ZGT. Je kan je toestemming natuurlijk ook altijd weer intrekken.

Klik hier om in te loggen met DigiD

Toestemming voor huisarts en apotheek

Je kan jouw toestemming of bezwaar vastleggen bij je eigen huisarts en apotheek. Hiervoor kan je het formulier in onderstaande folder gebruiken. Kom je bij meerdere apotheken? Leg dan per apotheek toestemming of bezwaar vast.

Huisarts en apotheek | informatiefolder met formulier