#ZNOPrivacypost: Nieuwe maatregelen ter voorkoming van identiteitsfraude

Bij het verstrekken van paspoorten worden op regelmatig basis fouten gemaakt die kunnen leiden tot het onrechtmatig verkrijgen van identiteitsbewijzen. Dat biedt ruimte voor identiteitsfraude. En daar wil staatssecretaris van Huffelen iets aan gaan doen. Ze laat in een kamerbrief weten een project te starten om geprinte foto’s voor een paspoort uit te faseren.

Als je in de toekomst een identiteitskaart of paspoort aanvraagt hoeft je mogelijk geen eigen pasfoto meer mee te nemen. In plaats daarvan zal mogelijk gebruik worden gemaakt van een ter plekke gemaakte gezichtsopname. Die opname kan direct door de programmatuur worden beoordeeld.

Van Huffelen verwacht dat dit de kans verkleint op het onjuist koppelen van een persoon, manipulatie in het aanvraagproces voorkomt en dat de kwaliteit van de foto behouden blijft. In het huidige proces verliest een foto vaak kwaliteit doordat deze vaak wordt geprint en dan weer wordt ingescand.

Binnen het project wordt gekeken naar een aanpak en een voorstel voor de afname van biometrie die financieel, juridisch en technisch goed onderbouwd is.
Ook wordt onderzocht of een ter plekke gemaakte foto binnenkort al mogelijk is op vrijwillige basis, vooruitlopend op een wettelijke verplichting. Ga jij binnenkort al naar de gemeente om een gezichtsopname aan de balie te laten maken?

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #gegevensuitwisseling #onlineveiligheid