Versneld verbinden

25 zorgorganisaties gaan slimmer digitaal samenwerken om zo de zorg in Twente beschikbaar, betaalbaar en werkbaar te houden.  

We zijn gestart! 
Op 30 januari 2025 was de kick-off van een nieuwe beweging in de Twentse zorg. In 2024 hebben we een ambitieus plan geschreven om slimmer digitaal te gaan samenwerken. Dit plan, de Digitale Regionale Zorgtransformatie Twente+, kreeg tijdens de kick-off een nieuwe naam:  

Samenwerking slimmer organiseren 
In Versneld verbinden slaan we als Twentse zorgaanbieders onze handen ineen om de samenwerking slimmer te organiseren. We maken afspraken over hoe we, dwars door de keten heen, slimmer kunnen gaan samenwerken. We gaan werken met een platform waar zorgdata uit de keten beschikbaar komt voor zorgprofessionals rondom de inwoner/cliënt/patiënt. Dat doen we binnen de landelijke afspraken, wet- en regelgeving over veiligheid en privacy. Dit kan bijvoorbeeld alleen als de inwoner/cliënt/patiënt hier zelf toestemming voor geeft.  

Dit platform wordt de basis voor meer datagedreven samenwerken, wat we stap voor stap gaan ontwikkelen. We starten met vijf projecten, de zogenaamde usecases. Dit zijn; 360 graden beeld, regionaal capaciteitsinzicht, regionaal diagnostisch portaal, proactieve zorgplanning (PZP) en gekoppelde thuismonitoring.  

We gaan de zorginformatie in onze zorgpaden en werkprocessen slimmer organiseren en digitaal beschikbaar maken. Dat doen we dwars door de hele zorgketen heen. 

Data verbindt, zorg vernieuwt 
De beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg staat steeds meer onder druk. We zien een stijgende en complexere zorgvraag op ons afkomen, waarbij ook de druk op het personeel steeds meer toeneemt. Om dit aan te pakken moeten we slimmer met elkaar gaan samenwerken. Op dit moment werken we als zorgprofessionals al veel samen rondom de zorg van de inwoner/cliënt/patiënt. Maar omdat elke zorgorganisatie werkt met z’n eigen systemen, afspraken en manieren van werken, zijn zorgprofessionals veel tijd kwijt om alle benodigde informatie te verzamelen om een goed beeld van de zorgvragen van de inwoner/cliënt/patiënt te krijgen. Dit betekent voor zorgprofessionals een tijdrovend proces, veel afstemming en een grotere kans op fouten bijvoorbeeld door het missen van zorginformatie. Tegelijkertijd moet een inwoner/cliënt/patiënt die zorg ontvangt van verschillende zorgorganisaties eerder gegeven (zorg)informatie vaak meerdere keren doorgeven of dezelfde vragen beantwoorden. Om deze problemen aan te pakken gaan we, dwars door de gehele zorgketen heen, versneld verbinden. 

Deelnemers 
De deelnemers van dit plan zijn huisartsen, apotheken, laboratoria, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, netwerk acute zorg, regionale samenwerkingsorganisatie Zorgnetoost en verzekeraars Menzis en VGZ. De samenwerking is een regionale beweging, maar houdt ook rekening met landelijke ontwikkelingen en datagerichte samenwerking in andere regio’s. Zo sorteren we voor op schaalbaarheid en landelijke databeschikbaarheid. Er is veel contact en uitwisseling over samenwerking in databeschikbaarheid tussen zorgregio’s in Nederland. Andere regio’s volgen ook met veel belangstelling dit project in Twente.  

De strategie voor deze beweging komt vanuit een stuurgroep met bestuurders van de deelnemende zorgorganisaties. De uitvoering wordt vanuit netwerkorganisatie Zorgnetoost geregisseerd. De samenwerking wordt financieel ondersteund vanuit IZA-tansformatiemiddelen en heeft een doorlooptijd van twee en een half jaar. Als deze periode voorbij is, gaat de beweging Versneld verbinden verder als een langjarige gezamenlijke samenwerking voor de doorontwikkeling van het slimmer samenwerken.  

Gefaseerd invoeren  
De komende maanden gaan projectgroepen aan de slag met de voorbereiding en de opstart. We gaan een platform bouwen en de 5 usecases worden uitgewerkt en gefaseerd in de zorgorganisaties geïmplementeerd. Tegelijkertijd wordt er een veranderaanpak opgesteld, die per organisatie specifiek wordt gemaakt. De organisaties worden hierin ondersteund door het zorgtransformatieteam.  Elke deelnemende organisatie kiest zelf wanneer de nieuwe manier van werken wordt doorgevoerd. Niet iedereen hoeft even snel te gaan. Er wordt voor het totale plan gewerkt met een mijlpalenplanning die twee en een half jaar duurt. Er zijn doelstellingen opgesteld, (KPI’s), die gekoppeld zijn aan een financiële compensatie uit de IZA-gelden. Ieder kwartaal wordt getoetst of de KPI’s behaald zijn. Bij succes wordt dit achteraf gefinancierd uit de IZA-gelden.  

Versneld verbinden

De 5 usecases 

360-graden-beeld  
Zorgverleners krijgen toegang tot een generiek kerndossier van de inwoner/cliënt/patiënt met de op dat moment beschikbare (gestructureerde) zorginformatie vanuit de systemen van bijvoorbeeld de huisarts, VVT en het ziekenhuis. De zorgverlener heeft vanuit het eigen bronsysteem toegang tot dit kerndossier. We starten met het ontsluiten van de informatiestandaarden Basisgegevensset Zorg (BgZ), Basisgegevens Langdurige Zorg (BgLZ), eOverdracht, Huisartsgegevens, Labuitwisseling, Basisgegevens GGZ (BgGGZ) en PDF/A. 

  • Resultaat voor inwoner/cliënt/patiënt: betere zorgervaring omdat informatie niet steeds opnieuw hoeft te worden verteld en doorgegeven.  
  • Resultaat voor zorgprofessional: betere zorgervaring omdat er minder tijd nodig is voor het verzamelen van zorginformatie en deze niet steeds opnieuw hoeft te worden doorgegeven.  

Regionaal capaciteitsinzicht  
Regionale afspraken over het gezamenlijk zorgketenproces en sturing in de acute en electieve zorgketen huisartsen-VVT-ziekenhuizen met real-time inzicht in capaciteit via een regionaal dashboard. 

  • Resultaat voor inwoner/cliënt/patiënt: minder wachttijd voor passende zorg. 
  • Resultaat voor zorgprofessional: door inzicht in beschikbare zorgcapaciteit snellere doorstroming naar vervolgzorg. 

Regionaal diagnostisch portaal  
Eén regionaal portaal voor inzicht in aangevraagde diagnostiekonderzoeken en -uitslagen. Dit overzicht ziet de zorgprofessional in het 360-graden-beeld en de inwoner/cliënt/patiënt kan de uitslagen zelf in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zien. De informatie in het portaal komt uit systemen van de ziekenhuizen, huisartsen, VVT instellingen, en laboratoria in de regio.  

  • Resultaat voor inwoner/cliënt/patiënt: geen dubbele onderzoeken. 
  • Resultaat voor zorgprofessional: aangevraagde en uitgevoerde onderzoeken in één overzicht. 

Proactieve zorgplanning (PZP
Met elke patiënt die in een beslisfase van behandelen zit wordt cyclisch het ‘samen beslissen’-gesprek gevoerd. Dat gesprek gaat over wensen, normen, behoefte aan passende zorg en het voorkomen van niet-passende (acute) zorg. De zorgprofessional ziet dit als onderdeel van het 360-graden beeld voor zorgverleners  

  • Resultaat voor inwoner/cliënt/patiënt: gelijkwaardig betrokken bij zorg en meer eigen regie bij het eigen ziekteproces. 
  • Resultaat voor zorgprofessional: één overzicht van geregistreerde wensen, behoeften en gemaakte afspraken, waardoor niet-passende zorg voorkomen kan worden. 

Gekoppelde thuismonitoring  
We gaan thuismonitoring voor 5 transmurale zorgpaden ontwikkelen voor huisartsen, VVT in de 1e lijn en medisch specialisten uit het ziekenhuis. De inwoner/cliënt/patiënt is daarin leidend en heeft regie over het gepersonaliseerde zorgpad en kan gespecialiseerde zorg ontvangen in de eigen vertrouwde woonomgeving. We sluiten aan bij landelijke en regionale ontwikkelingen en initiatieven zoals Zorg bij Jou.  

  • Resultaat voor inwoner/cliënt/patiënt: meer eigen regie en vertrouwen door de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment.  
  • Zorgprofessional: één overzicht van de gezondheidstoestand van de inwoner/cliënt/patiënt en hierop passend kunnen anticiperen. 
Quotes

“Verschillende zorgorganisaties in Twente werken samen aan de digitale zorgtransformatie. Dit helpt patiënten inzicht te krijgen in hun gegevens en helpt zorgprofessionals om de zorg beter en efficiënter te kunnen geven, fouten in de overdracht van gegevens worden hierdoor voorkomen en kennis over waar een plek beschikbaar is in de zorg, is snel beschikbaar.”

Joyce Berger-Roelvink
Raad van bestuur MST

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je altijd op de hoogte blijven? Laat dan je gegevens achter en ontvang het laatste nieuws in je mail.