#Privacymaart: Vallen, en weer opstaan. We helpen elkaar

Herken je dat? Je staat in het veld, passeert een tegenstander op weg naar het doel om een punt te scoren en je wil de bal afspelen naar je teamgenoot, maar per ongeluk speel je de bal bij de tegenstander in de voeten.

Een foutje is zo gemaakt. Het kan gaan om een datalek als persoonsgegevens onbedoeld in handen komen van derden. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een mailtje aan de verkeerde persoon, of verlies van een laptop. 

Als je twijfelt over een situatie, denk dan na of het binnen de spelregels past. De scheidsrechter, de functionaris gegevensbescherming (FG), kan je hierbij helpen. De FG houdt binnen de organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving. En samen bekijken jullie of je het volgens de spelregels moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de VAR. De AP kan als dat nodig een waarschuwing uitdelen en een gele kaart trekken. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Weet jij hoe je de FG’er binnen je organisatie het best kan bereiken?

  • Ja, natuurlijk
  • Ik denk van wel, maar weet het niet zeker
  • Nee, eigenlijk niet