Terugblik Manifestival

Yes dit was weer een editie van het Manifestival waar we nog vaak aan terug gaan denken. We gingen namelijk serieus aan de slag met databeschikbaarheid. Na een inleiding van Renie Heerbaart over landelijke en regionale ontwikkelen was het tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Door een spel te spelen leer je elkaar nog beter kennen was de belofte. Onder begeleiding van Nictiz doken we allemaal in onze nieuwe rollen met o.a. veeleisende patiënten en superfanatieke medewerkers van de zorgadministratie en werden er zelfs heuse doktersjassen aangetrokken. Tijd om te ervaren hoe processen en informatiestromen lopen. Wat eerst resulteerde in ‘enige chaos’ (voorzichtig uitgedrukt), werd na een kort evaluatiemoment toch snel verbeterd. In de praktijk leerden we zo onder andere:
• Hoe belangrijk het is om het volledige proces in kaart te brengen, zodat duidelijk wordt wie wat doet in het proces;
• Het niet helder hebben van het proces en wie de regie heeft, zorgt voor veel dubbel werk;
• Met een paar afspraken creëer je al veel helderheid, een eenduidige werkwijze helpt;
• Het direct registreren aan de bron, werkt en vraagt in begin even tijd, maar levert veel tijdswinst op.
Lessen die je eigenlijk wel weet, maar zo krachtig om het samen te ervaren. En of we elkaar ook beter hebben leren kennen? Nou en of! En gelukkig konden we hier tijdens de netwerklunch nog even over doorpraten.