NIS-2 richtlijn

Met de nieuwe NIS2-richtlijn die op 17 oktober 2024 in werking treedt, wordt de lat voor cybersecurity in de zorg en vele andere sectoren hoger gelegd. Deze richtlijn, een initiatief van de Europese Unie, is gericht op het vergroten van de cyberweerbaarheid en het waarborgen van de continuïteit binnen de zorgsector.

Recent heeft minister D. Yeşilgöz-Zegerius in haar kamerbrief aangegeven dat omzetten van de richtlijnen in nationale wetgeving meer tijd vraagt dan in eerste instantie werd verwacht. Tegelijkertijd benadrukt ze de noodzaak tot actie. “Het is cruciaal dat bedrijven en organisaties nu al maatregelen nemen om hun bedrijfsprocessen te beschermen.”

We begrijpen de uitdagingen en het belang van voorbereiding. Daarom zijn Acute Zorg Euregio en Zorgnetoost, op verzoek van onze gezamenlijke achterban, een initiatief gestart om een de mogelijkheden voor een regionale NIS2-masterclass specifiek voor zorgbestuurders aan te bieden. In samenwerking met Saxion, Universiteit Twente en Z-CERT verkennen we de beste manieren om de bestuurders, te ondersteunen bij deze overgang.