#Privacypost: Praktisch aan de slag met een aandachtsvelder

Ons #privacyprogramma richt zich deze maand op ‘privacy en veiligheid in organisaties’. In deze laatste week van de maand bekijken we dit vanuit de praktijk van Liberein.

Onlangs is bij Liberein onderzocht welke rollen en functies op het gebied van privacy en informatiebeveiliging nu echt nodig zijn én hoe dit praktisch kan worden ingericht op een manier die passend is bij de organisatie. We gingen hierover in gesprek met Patrick Reijnders, lid van onze kennisgroep Privacy en Veiligheid. Een mooi inzicht dat zij gaven is de rol van een ‘aandachtsvelder’. Dit zijn bijvoorbeeld teamleiders of clustermanagers. Deze collega heeft veel kennis en kan andere collega’s meenemen. De aandachtsvelders privacy en informatiebeveiliging werken nauw samen met de privacy en officer en CISO. Patrick vertelt: ‘Het voordeel van de aandachtsvelders is dat zij meer ‘bereikbaar’ zijn voor collega’s dan een ondersteuner op afstand. Ook zijn ze nauw betrokken bij vraagstukken op de werkvloer. Op deze manier hebben we korte lijnen tussen de aandachtsvelders en de privacy officer en CISO’.

Een mooie praktische invulling van de organisatorische inrichting in de organisatie rondom privacy en informatiebeveiliging. Welke rollen heeft jouw organisatie op dit gebied? En hoe zorg jij ervoor dat dit in de praktijk ook echt werkt?