Welkom op deze pagina! U bent hier terechtgekomen omdat u een QR-code gescand heeft…. Heeft u daar bewust over nagedacht? Over wat mogelijke risico’s zijn? Of ging het bijna achteloos?

Dat zou goed kunnen want wist u dat we maar liefst 95% van onze handelingen op een soort geautomatiseerde piloot uitvoeren? En dat we extra snel iets DOEN als we onder tijdsdruk staan, vertrouwen is gewekt, we nieuwsgierig zijn, schaarste in het spel is of dat iemand of iets met autoriteit iets vraagt.

En dat zijn precies de manieren waarop we steeds weer in phishingmailtjes trappen of bijvoorbeeld alle app-autorisaties goedkeuren als we die app snel nodig hebben.
Dit wordt ook wel Social Engineering genoemd. Kijk voor meer uitleg en praktische tips wat je hiertegen kunt doen eens op: Social engineering
Het omvat alle manipulatieve technieken die criminelen inzetten om je te verleiden om vertrouwelijke (bedrijfs)gegevens prijs te geven.

En een QR scode scannen? Verbinden met een Open Wifi netwerk? Is dat nu het grootste risico dat we lopen? Nee, dat valt wel mee en vaak is het ook heel makkelijk om te gebruiken. Het gaat hier meer om het automatisme waarmee wij mensen soms dingen doen.

Toch direct iets doen aan je cyberweerbaarheid? Zet 2FA aan op zoveel mogelijk accounts!