#Privacymaart: hoe sterk ben jij?

Sylvia Meinders vertelt dat binnen Liberein veel aandacht is voor het inrichten van autorisaties binnen het dossier. Een ingewikkelde klus. Om ongeautoriseerde inzage in het dossier te voorkomen, is het belangrijk medewerkers uitleg te geven wanneer er sprake is van een behandelrelatie en wanneer je informatie in het dossier mag inzien en wanneer dit niet. Ook dit heeft weer veel te maken met gedrag van medewerkers.

“Stel, Herman Finkers wordt opgenomen, hoe sterk sta je dan in je schoenen om niet stiekem in het dossier te kijken?”

Om de bewustwording onder medewerkers te vergroten worden er geregeld polls geplaatst op intranet. De week erna volgt uitleg moet toelichting. Sylvia: “Doordat je het onderwerp aan de orde stelt, stellen veel medewerkers vragen. Het zet mensen aan het denken.”

Laten we dit direct even uitproberen!

Stel je hebt iets online besteld. De volgende dag ontvang je een mail: ‘Belangrijke informatie over de bezorging van uw bestelling’. Wat doe je?

a) Ik denk niet dat dit een phishingmail is. De hackers kunnen niet weten dat ik iets besteld heb.
b) Ik twijfel of dit een phishingmail is. Ik open het bericht niet thuis, maar op mijn werk, want op mijn werk zijn ze beter beschermd.
c) Ik ga eerst checken of het een phishingmail is. Ik weet hoe ik dat moet doen.

Het antwoord volgt volgende week!