#ZNOPrivacypost: Herken jij een veilige website?

Veilig surfen op het internet, wel zo’n fijn idee. Het wordt echter steeds lastiger om veilige en onveilig websites van elkaar te onderscheiden. Onze checklist helpt je om veilige websites te herkennen. En nu we het toch over websites hebben: wist je dat we bij ZorgNetOost binnenkort een nieuwe website lanceren?

Vijf kenmerken van een veilige website zijn:

  1. Beveiligde verbinding. Dit kenmerkt zich door https:// in de adresbalk. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’.
  2. Slotje in de adresbalk. Als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website. Als dit niet het geval is maakt de website gebruikt van een onbeveiligde verbinding. Er is dan geen beveiligingscertificaat geïnstalleerd. Met een dergelijk certificaat zorg je ervoor dat de communicatie tussen de browser en server versleuteld wordt.
  3. Correct taalgebruik op de website. Bezoek je een website en is deze geschreven in gebroken Nederlands of lijkt het erop dat de volledige website is vertaald via Google Translate? Let dan goed op!
  4. Contactgegevens aanwezig en deze zijn juist. Op de website van iedere betrouwbare website staan contactgegevens op de contactpagina. Ter verificatie kan je de locatie bekijken via Google Maps, het KvK-nummer via kvk.nl en het telefoonnummer door het opgegeven nummer daadwerkelijk te bellen.
  5. Correcte links naar eventuele sociale media. Als links alleen naar de homepage van de website verwijzen en niet naar een specifiek account op social media is de website mogelijk onbetrouwbaar. Als de link wel naar een bestaand account verwijst, controleer dan of het account echt lijkt.

Heb je vijf vinkjes verzameld? Dan kan je veilig surfen.

RSO #samenwerken #privacy #veiligheid #ZNOPrivacypost #cybersecurity #veiligsurfen #veiligewebsites #websitecheck