#ZNOPrivacypost: Herken jij phishing e-mail? Doe de phishing bingo

Herken jij valse e-mail? Speel de phishing bingo van Digital Trust Center. Bij een volle kaart is de kans groot dat je een phishing mailtje hebt ontvangen.

Het wordt steeds moeilijker om valse e-mails te herkennen. Zeker als het gaat om gerichte aanvallen. Je kan valse e-mails bijvoorbeeld herkennen aan:

  • De afzender. Controleer of het e-mailadres overeenkomt met het websiteadres.
  • Vragen naar persoonsgegevens. In veel nepmails wordt gevraagd je persoonsgegevens ‘te controleren’ of ‘bij te werken’.
  • Spoed. Veel valse mailtjes proberen je onder druk te zetten door gebruik te maken van spoed of laatste waarschuwing.
  • Bijlagen. Open nooit een bijlage die je niet vertrouwt. Middels bijlagen kan schadelijke software op je computer worden geïnstalleerd.

Phishing in coronatijd
Onderzoeksinstituut TNO heeft uitgezocht dat het doel van criminelen grotendeels hetzelfde is gebleven. De tactieken en lokmiddelen zijn wel aangepast op de nieuwe situatie en gevoelens. Social engineering wordt veel toegepast waarbij wordt ingespeeld op positieve emoties als collegialiteit of juist negatieve emoties zoals het opwekken van angst.

BINGO
Met deze adviezen kan je op zak kan je door naar de bingo van Digital Trust Center. Herken je de kenmerken en heb je BINGO? Laat dan het aantrekkelijke aanbod in het mailtje voorbij gaan en kies voor een meer betrouwbaar spelletje om samen te spelen in deze gezellige tijden.

#RSO #samenwerken #onlineveiligheid #privacy