#cijfertjeswijsheid: maak kennis met XDS.

Als je XDS intypt in google kom je op termen als standaarden en bij afbeeldingen zie je zelfs pistolen staan. Graag helpen we je aan een ander beeld. De afkorting staat voor cross document sharing, maar wij gebruiken ook wel beelduitwisseling of beeldbeschikbaarheid. Nog best abstract hè? We nemen je daarom aan de hand van cijfers mee in onze nieuwe campagne #cijfertjeswijsheid.

Op de regionale ZNO XDS-infrastructuur zijn 2 ziekenhuizen aangesloten; MST & ZGT en het laboratorium Medlon. De infrastructuur maakt het mogelijk om beelden zoals PET-CT, MRI-scans en radiologiebeelden en de bijbehorende verslagen op meer dan één plaats beschikbaar te stellen. In 2021 zijn er 2.791.073 documenten toegevoegd, met name vanuit nucleaire geneeskunde, radiologie, chirurgie en het laboratorium. Dat er behoefte is aan deze beelden blijkt wel uit hoe vaak deze beelden worden bekeken: maar liefst 68.317 keer is er een document geraadpleegd!

XDS maakt het mogelijk om bijvoorbeeld na een doorverwijzing of bij een behandeling met meerdere behandelaars diagnostiek te delen waar nodig. We voorkomen hiermee o.a. dubbele onderzoeken en zorgen samen voor een completer beeld van een patiënt. Wist je dat we ook een XDS-koppeling met onze collega RSO Gerrit hebben gerealiseerd? Hierover volgende week meer!

#cijfertjeswijsheid #deregiowerkt #regionalesamenwerking #gegevensuitwisseling