XDS cijfertjeswijsheid: win-win-win situatie?

Vorige week schreven in het eerste bericht van onze nieuwe campagne #cijfertjeswijsheid al over #XDS en dat we een XDS-koppeling met onze RSO collega Gerrit hebben gerealiseerd. Wist je dat dit de eerste interregionale koppeling is in de regio? Hier zijn we natuurlijk erg trots op. Maar wat betekent dit nou? We doken daarom opnieuw in de cijfers.

In 2021 hebben 144 unieke UMCG medewerkers, bijvoorbeeld chirurgen en radiologen, in totaal 6010 documenten van MST en ZGT geraadpleegd. Zij hebben voor maar liefst 459 unieke patiënten deze informatie bekeken, uiteraard alleen met toestemming. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld voorkomen dat er een dvd’tje met de patiënt mee moest of zelfs met een koerier werd gebracht. Of is er voorkomen dat er dubbele onderzoeken zijn gedaan. Nu we meer informatie met elkaar delen zijn artsen beter geïnformeerd en hebben ze een completer beeld van de patiënt. Dit nieuwe proces natuurlijk duurzamer en je kan je voorstellen dat er op deze manier veel kosten bespaard kunnen worden. Stel dat voor elk van de 144 patiënten het secretariaat van het UMCG contact op zou moeten nemen met het secretariaat van MST of ZGT en dat dit per secretariaat 5 minuten in beslag zou nemen. Dan hebben we al 1440 minuten bespaard en dan rekenen we de kosten voor koeriers of dubbele onderzoeken nog niet mee.

#regionalesamenwerking #gegevensuitwisseling