#ZNOPrivacypost: QR-codes, hoe zit het met de privacy?

QR-codes worden veel gebruikt en zijn populair. Je ziet ze niet alleen in de CoronaCheck app, maar ook steeds vaker in folders voor meer informatie of om je tandartsfactuur te betalen. Handig! Maar hoe zit het met de privacy?

Een QR-code is een streepjescode die je kan uitlezen met een mobiel apparaat.
Door het gebruik van een QR-code kunnen persoonsgegevens op verschillende manieren worden verwerkt. Ten eerste door het opnemen van privacygevoelige informatie in de QR-code zelf, zoals naam, contactgegevens en geboortedatum. Maar ook door het direct of indirect verzamelen van privacygevoelige informatie op de online omgeving waar de persoon die de QR-code scant, terechtkomt.

En mag dat? Een verwerking moet op een behoorlijke, rechtmatige en transparante wijze gebeuren. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een rechtsgrond (zoals toestemming) aanwezig is, dat niet meer persoonsgegevens worden verzameld dan nodig en dat deze gegevens passend worden beveiligd.

De moraal van het QR-verhaal; achter de code gaat een beeldende wereld schuil waarvan je privacy niet uit het oog wilt verliezen. Ben je benieuwd hoe we bij ZorgNetOost privacy beeldend maken? Houd dan onze kanalen in de gaten, want we houden je natuurlijk op de hoogte.

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #onlineveiligheid