#ZNOPrivacypost: de parel en de schat aan informatie

Z-CERT heeft het cybersecurity dreigingsbeeld 2021 gepubliceerd. Een mooi document met een schat aan informatie. Misschien heb je niet de tijd om het gehele document te lezen. Maar wij zien we een gemene deler met onze aankomende campagne Privacymaart en daarom delen we graag een aantal inzichten met je.

Uit het dreigingsbeeld komt naar voren dat ransomware de grootste digitale dreiging is voor de zorgsector en dat de meeste incidenten hiervoor plaatsvinden bij leveranciers. De meest voorkomende aanvullende maatregel die zorginstellingen uitvoeren tegen ransomware is applicatie whitelisting. Dat betekent dat je definieert welke software en codes veilig zijn voor je organisatie; deze sta je toe en de rest blokkeer je.

De tweede grote dreiging is een datalek. De volledige top 3 van datalekken wordt veroorzaakt door medewerkers. En dat is waar de gemene deler met onze campagne #Privacymaart om de hoek komt kijken. Bewustzijn speelt een grote rol bij gedrag van medewerkers. Ook in het dreigingsbeeld wordt het belang van goed bewustzijn meermaals onderstreept.

Met Privacymaart op komst hebben we een parel in handen om met de schat aan informatie aan de slag te gaan.

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #onlineveiligheid