#ZNOPrivacypost: De vlag mag uit voor bescherming van de consument

Gisteren was het Bevrijdingsdag en daarom delen we het liefst een positief en feestelijk bericht met jullie. En dat gaat lukken; we hebben een drietal berichten over bescherming van de consument.

Ten eerste zijn verkopers sinds vorige week wettelijk verplicht om updates voor digitale producten en diensten te leveren. Als consument heb je bij aanschaf van bijvoorbeeld een camera, printer of smart tv recht op software- en beveiligingsupdates. Waarom zijn slimme apparaten eigenlijk zo interessant voor hackers? Bekijk dit filmpje!

Het tweede bericht is dat de omkering van de bewijslast is verlengd van zes maanden naar één jaar. Als je bijvoorbeeld een smartphone koopt en je krijgt binnen een jaar problemen met het toestel moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en ook dat de consument het probleem heeft veroorzaakt.

Tot slot komt er een eind aan de misleidende ‘van-voor’ prijzen. De ministerraad heeft onlangs ingestemd met een voorstel om het misleiden van consumenten met valse prijsverminderingen wettelijk aan te pakken. Kijk hier voor meer informatie.

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #onlineveiligheid