#ZNOPrivacypost: In gesprek over bewustwording voor privacy

Afgelopen dinsdag hebben we tijdens het festival cybersecurity in de zorg een workshop verzorgd over bewustwording voor privacy. Een belangrijke boodschap was; ga in gesprek met je collega’s en doe dit op een laagdrempelige manier. En dat is precies wat Rianne Nijland en Lian Vree Egberts hebben gedaan tijdens de workshop.

Aandacht voor bewustwording is hard nodig; in 2021 is het aantal datalekken door cyberaanvallen met 88% toegenomen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens in haar rapport. Bewustzijn van medewerkers speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van datalekken.

Rianne vertelde over bewustwording in de praktijk bij haar organisatie. Ze vertelde: ‘ik gun het iedereen toe om een weekje functionaris gegevensbescherming (FG) te zijn. Ik merkte echt dat deze rol mij ontzettend heeft geholpen in mijn eigen bewustzijn. En daardoor werd het makkelijker om het gesprek met collega’s aan te gaan en daadwerkelijk bewustwording in de organisatie te creëren’.

Ook hebben we verteld over Privacymaart; de regionale campagne om privacy en informatiebeveiliging een maand lang onder de aandacht te brengen bij zorgprofessionals in Twente. Wil je volgend jaar ook meedoen met Privacymaart? Laat het ons weten.

Wil je onze presentatie nog eens rustig nalezen? Dat kan! Je kan alle presentaties binnenkort vinden via de website van ZorgNetOost.

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #gegevensuitwisseling #onlineveiligheid