#Privacypost: Interne dreigingen, hoe ga jij ermee om?  

Interne dreigingen, ook wel insider threats genoemd, komen steeds meer voor en vormen een groot risico voor organisaties. Vaak gaat het om medewerkers die onbewust, bewust of misschien wel opzettelijk handelingen uitvoeren die een risico vormen voor de organisatie. Deze dreigingen zijn vaak extra gevaarlijk, omdat medewerkers kennis of toegang hebben tot interne systemen en mogelijk bekend zijn met kwetsbaarheden.

Wat kan je als organisatie doen tegen interne dreigingen?

  • Zorg ervoor dat je organisatie in beeld heeft wat de meest kritische informatie is en wie toegang heeft tot deze informatie. Oftewel, ken je kroonjuwelen.
  • Zorg ervoor dat medewerkers alleen toegang en rechten hebben voor systemen die ze nodig hebben voor hun werkzaamheden. Als medewerkers uit dienst gaan, moeten deze rechten worden afgesloten.
  • Zorg voor voldoende bewustzijn door te blijven trainen. Wij helpen je daarbij met onze campagne Privacymaart.

Binnen ZorgNetOost gebruiken we een handige checklist voor in- en uitdiensttreding. Zo weten we goed wie toegang heeft tot welke middelen en informatie. De volgende keer vertellen we hier graag meer over. Wil je er nu al meer over weten? Stuur dan een mailtje naar Lian via: secretariaat@zorgnetoost.nl

#RSO #privacy #samenwerken #kennisdelen #gegevensuitwisseling