#Privacypost: Erik aan het woord over privacy en informatiebeveiliging

Onze nieuwe directeur-bestuurder Erik heeft veel ervaring op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Daar zijn we blij mee.

Erik vertelt: ‘Op 1 september ben ik bij Zorgnetoost begonnen als directeur-bestuurder. Een fantastische uitdaging, want juist op het gebied van gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg gaat de komende jaren ontzettend veel gebeuren! Zoals iedereen die te maken krijgt met een nieuwe baan in een nieuwe organisatie, betekent dit ook dat mijn werkomgeving er totaal anders uit kwam te zien. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat een kleinere organisatie zeker niet betekent dat zaken zoals privacy of informatiebeveiliging minder aandacht krijgen. Dus ook hier ‘gewoon’ een goed wachtwoordbeleid, MFA op de werkplek en applicaties, en een goed beveiligd wifinetwerk. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht, we moeten natuurlijk wel het goede voorbeeld geven’.

Over een ‘gewoon’ goed wachtwoordbeleid gesproken, september is bij Zorgnetoost altijd wachtwoordmaand. Dat betekent bijvoorbeeld dat we het hoofdwachtwoord van onze wachtwoordmanager vervangen en daarmee ook de enveloppe ‘toegang in geval van nood’. We hebben de procedure ‘toegang in geval van nood’ een paar jaar geleden ingericht om ervoor te zorgen dat als één van ons iets overkomt, we toch toegang houden tot belangrijke informatie. Uiteraard gaan we daar zorgvuldig mee om en hebben we daar goede afspraken over gemaakt.  

Hoe ziet een ‘gewoon’ goed wachtwoordbeleid er bij jullie uit?