Essentiële voorbereidingen: Terug naar de basis met cybercrisisbeheer

Deze maand focussen we op het thema ‘terug naar de basis’ in ons doorlopende #privacyprogramma. Vandaag kijken we naar #cybercrises, helaas een groeiend probleem, maar met de juiste basisvoorbereidingen kun je de impact aanzienlijk verminderen.

Een essentieel hulpmiddel is het document ‘eerste hulp bij cybercrises’ van Z-CERT, dat praktische richtlijnen biedt voor tijdens een crisis. Het belang van een actuele, offline beschikbare lijst met cruciale gegevens kan niet worden onderschat. Wat als een hack je toegang tot digitale bestanden ontzegt? Een goed voorbereide lijst met belangrijke telefoonnummers, documenten en richtlijnen voor crisismanagement is onmisbaar.

Wij adviseren om deze lijst zowel digitaal buiten je eigen infrastructuur op te slaan voor toegankelijkheid op elk moment, als fysiek in een zichtbare locatie binnen je organisatie. Dit zorgt ervoor dat, mocht een crisis zich voordoen, iedereen binnen de organisatie snel de juiste contacten kan bereiken.

Onthoud het belang van regelmatige updates en controles van deze lijst, om te verzekeren dat de informatie te allen tijde actueel en accuraat is. Heb jij je basis al op orde? Zorg dat zowel jij als je collega’s toegang hebben tot deze cruciale gegevenslijst, en weet waar deze te vinden is in geval van een cybercrisis.