#Privacypost: Een blik vooruit op cybersecurity

Het is een nieuwe maand en dat betekent een nieuw thema in ons privacyprogramma: cybersecurity.

Vorige week hebben we bij collega RSO Gerrit onze jaarlijkse interne audit op het managementsysteem voor informatiebeveiliging uitgevoerd. Net zoals voorgaande jaren was het weer een waardevolle en leuke dag. Het is altijd prettig om op deze manier de samenwerking te versterken en van elkaar te kunnen leren.

Tijdens deze gelegenheid hebben we samen met Nico van Bergen Bravenboer nagedacht over de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity. Een belangrijke verandering is de verwachte vernieuwde versie van de NEN7510 , die eind dit jaar wordt uitgebracht. Dit zal leiden tot nieuwe maatregelen, het verdwijnen van oude en de samenvoeging van bestaande maatregelen. Het is vooral relevant om te kijken naar nieuwe maatregelen, zoals klimaatverandering en het gebruik van clouddiensten specificeren en beheren.  

Daarnaast bespraken we de komst van NIS2 en de impact daarvan op onze rol als RSO. We waren het erover eens dat het nuttig is om duidelijkheid te bieden en onze regio’s te ondersteunen, zodat organisaties op tijd kunnen beginnen met de voorbereidingen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een white paper of door het thema te behandelen tijdens komende bijeenkomsten, zoals natuurlijk tijdens ons festival Cybersecurity in de zorg.