#ZNOPrivacypost: hoe veilig werk jij online?

Nu thuiswerken steeds gebruikelijker is, is online veiligheid natuurlijk een belangrijk onderwerp. Want hoe zit het met de online risico’s en veiligheid bij Nederlanders? Het #cybersecuritybeeld en deelrapport voor het bedrijfsleven laten dit zien. Wij delen inzichten uit dit rapport en voorzien je van tips, zodat je snel aan de slag kan.

Het Cybersecuritybeeld en het deelrapport voor het bedrijfsleven zijn onlangs gepresenteerd en bieden veel (praktische) inzichten. We delen graag een aantal inzichten uit het Cybersecuritybeeld 2021 met je:

  • Het kennisniveau van medewerkers, ICT-verantwoordelijken en overige Nederlanders is vergelijkbaar met 2020.
  • Een kwart van de medewerkers weet niet of er op hun werk acties zijn ondernomen voor veilig online gedrag. Wanneer men bekend is met de afspraken over online veiligheid, heeft men meestal ook begrip voor die afspraken.
  • Goed nieuws: tweestapsverificatie en biometrische authenticatie zijn bekender dan in 2020.
  • Bijna iedereen doet met regelmaat iets ten behoeve van online veiligheid. We zijn het vaakst alert op pogingen van phishing. En dat is maar goed ook, want tweederde van de Nederlanders ontving het afgelopen jaar thuis phishingmail. De reactie hierop wordt vooral beïnvloed door het onderwerp en de afzender.

Tips om snel aan de slag te gaan:

  • Vervang thuis het standaardwachtwoord van je router. Drie op de tien Nederlanders maakt nog gebruik van het standaardwachtwoord.
  • Update je apparaten regelmatig.
  • Doe regelmatig een virusscan.

Belemmeringen voor online veiligheid gaan vaak over wachtwoorden. In onze post van 23 september deelden we wachtwoordtips met je.

Kunnen we je met onze kennisgroep privacy en veiligheid helpen met het maken van afspraken over online veiligheid? Laat het ons dan weten.